Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 4 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα μείγμα απαλό όπως ακριβώς του κέικ. Προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε κυβάκια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε λίγο ακόμη.

Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 180˚C για 1 ώρα.

Bγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου και έπειτα τη σερβίρουμε.

Φωτογραφίες από τη διαδικασία:

Τα πάντα εκτός από δάφνη, μαϊντανό , ψάρι μπαίνουν στο ταψί. Ψήνονται για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να γίνουν περίπου οι πατάτες.

Μπαίνει το ψάρι και η δάφνη. Το ψάρι χώνεται μέσα στο ζουμί. Ψήνεται για άλλα 30-35 λεπτά.

Υλικά συνταγής:

  • 1300 g βακαλάο
  • 100 g ελαιόλαδο
  • 1 kg κομμένες κυδωνάτες πατάτες
  • 100 g σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 300 g ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μισές λεπτές ροδέλες
  • 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 2 μικρές κονσέρβες κονκασέ (800 g)
  • 250 ml ρετσίνα
  • 300 ml ζωμό λαχανικών
  • 4 φύλλα δάφνη
  • 6 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Συνήθως διαβάζω καλές συνταγές και τις συνδυάζω αφού βρω τα κύρια σημεία της κάθε μιας , βάζοντας και ιδέες που νομίζω ότι ταιριάζουν.

Μια από αυτές είναι και το μοσχάρι γιουβέτσι:

Για το κοκκινιστό κρέας βασίζομαι στην συνταγή αυτή από το caruso.

Για τις βασικές αρχές ποσότητας / χρόνου επίσης συμβουλεύομαι αυνταγή από το caruso.

Τέλος έχω υπ’ όψιν και αυτή την συνταγή από την Αργυρώ, από την οποία παίρνω ιδέες για το κριθαράκι και τα υλικά.

Το παρακάτω video συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω. Μια διαφορά είναι οτι η Αργυρώ τσιγαρίζει το κριθαράκι σε λάδι για να μείνει σπυρωτό. Αυτό εξαρτάται από το κριθαράκι που βάζουμε. Θέλει δοκιμές.

Πολύ απλά και γρήγορα. Δώσε προσοχή μη φας το υλικό πριν το βάλεις στο ψυγείο. Είναι πολύ επίφοβο

Υλικά:

-320 gr Oreo.Είναι 2 κουτάκια μπισκότα. Εγώ πήρα το ένα με διπλή κρέμα γιατί έτσι μου αρέσει.

-200γρ τυρί Philadelphia

Επικάλυψη:

Αν βαριέσαι βάζεις μόνο ζάχαρη άχνη από πάνω, η φύλλα σοκολάταας.

Στις φωτογραφίες έλιωσα κουβερτούρα με λίγο βούτυρο και ζαχαρούχο γάλα.

Διαδικασία:

Βάζεις το μπισκότο στο μιξερ/Multimulinette ή όπου θες και το κάνεις ψίχα. Προσθέτεις το τυρί και πλάθεις ένα ομοιόμορφο μίγμα. Βάζεις το υλικό στο ψυγείο (Ολόκληρο! μη Φας!) και το αφήνεις καμιά ώρα.

Μετά το βγάζεις απότο ψυγείο , πλάθεις μπαλάκια και από εκεί και πέρα ότι σε φωτίσει ο Θεός. Βάλε απλά ζάχαρη άχνη , κουβερτούρα από πάνω ή όπως έκανα εγώ γτιάξε ένα ωραίο γλάσο σοκολάτας και χώστα μέσα για λίγο. Μετά βάλτα πάλι ψυγείο για να στερεοποιηθεί το γλάσσο.

Μια πολύ γευστική και απλή στην εκτέλεση βελουτέ σούπα. Μπορούν στη βάση της να γίνουν άπειρες παραλλαγές.

Υλικά:

2 κιλά λευκά καρότα ή παστινάκι

2 πράσα (το λευκό μέρος τους)

1 ξερό κρεμμύδι

1 πατάτα

1 φύλλο δάφνης

2-3 κλωνάρια θυμάρι

Ζωμό λαχανικών ή νερό

Λευκό κρασί

Ελαιόλαδο

Βούτυρο

Κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε χονδρά κομμάτια τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. (προσοχή δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα).

Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και προσθέτουμε ζωμό ή νερό (να τα καλύψει καλά + 2-3 δάχτυλα παραπάνω),το φύλλο δάφνης, το θυμάρι, λίγο αλάτι  και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 περίπου λεπτά .

Πολτοποιούμε καλά όλα τα λαχανικά μαζί με τα υγρά της σούπας και τελειλωνουμε μελίγο βούτυρο λίγη κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. (σε περίπτωση που είναι αρκετά αραιή η σούπα μετά την πολτοποίηση, την αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο ακόμη. Εαν πάλι είναι πολύ δεμένη, την αραιώνουμε με λίγα υγρά ακόμη)

Η συνταγή της Γιαγιάς…

 

Μια ψαρόσουπα με λαχανικά και ρύζι.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 700 γρ. περίπου ψάρι για βράσιμο (κοκκινόψαρο, μπακαλιάρος κλπ)
  • 3 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι
  • ρύζι σουπέ
  • αλάτι , πιπέρι, δάφνη, κύμινο (και ότι άλλο νομίζετε ότι πάει)

Αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 1 1/2 λεμόνι
1) Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας.
2) Τα βάζουμε στο αλατισμένο νερό να βράσουν. Βάζουμε και τα υπόλοιπα μπαχαρικά που θέλουμε.
3) Μολις μαλακώσουν τα βγάζουμε από το νερό και βάζουμε το ψάρι μας. Μπορούμε το ψάρι να το βάλουμε σε ένα τούλι μέσα για να μην πάνε στη σούπα μας λέπια, κόκκαλα κλπ. Αλλά και αν δεν έχουμε τούλι απλώς μόλις βγάλουμε τα ψάρια μας θα τη σουρώσουμε για να είμαστε σίγουροι. Αφήνουμε το ψάρι να βράσει για 15 λεπτά περίπου (θέλει λίγο).
4) Βγάζουμε και το ψάρι (αν δεν το είχαμε σε τούλι, τη σουρώνουμε κιόλας) και βάζουμε το ρύζι να βράσει.
5) Όταν γίνει και το ρύζι, αυγοκόβουμε τη σούπα. Δηλαδή χτυπάμε καλά τα αυγά μας σε ένα μεγαλούτσικο μπολ, προσθέτουμε το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά τη σούπα, ώστε το μείγμα να πάρει τη σωστή θερμοκρασία, χωρίς να ψηθούν τα αυγά μας και κάνουν κομματάκια. Όταν έχει γίνει αρκετά ζεστό, αρχίζουμε να το προσθέτουμε στη σούπα μας ανακετεύοντας συνεχώς.
6) Βάζουμε σε βαθιά πιάτα τη σούπα, με λίγα λαχανικά και λίγο καθαρισμένο ψάρι μεσα (ή αφήνουμε τους άλλους να προσθέσουν ό,τι θέλουν).

Υλικά:

  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 6 κ.σ κορν φλαουερ
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • 1 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
  • 3 αυγά (μόνο τους κρόκους

Εκτέλεση:

  1. Ρίχνουμε το γάλα κρύο στην κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε το κορν φλαουερ.
  3. Βάζουμε γάντια και με τα χέρια διαλύουμε το κορν φλάουερ που έχει στερεοποιηθεί στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανάβουμε την κουζίνα.
  5. Αφήνουμε να βράσει λίγο και ανακατεύουμε
  6. Ρίχνουμε όσο μοσχοκάρυδο θέλουμε
  7. Χωρίζουμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε σιγά σιγά ενώ ανακατεύουμε πολύ γρήγορα το μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να μην ψηθεί το αυγό πέφτοντας μέσα.
  8. Ρίχνουμε το τυρί τριμμένο.
  9. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται αφού διαλυθεί το τυρί.

Γίνεται ρευστή αλλά όταν ψηθεί και κρυώσει είναι καταπληκτική.

Μωσαικό με ζαχαρούχο γάλα αντί για γάλα + ζάχαρη.

Υλικά:

  • 125γρ Βούτυρο ή Μαργαρίνη.
  • 200γρ ζαχαρούχο γάλα (1/2 κουτί)
  • 1 πακέτο Πτι Μπερ
  • 4 κ.σ Κονιάκ
  • 4 κ.σ Κακάο

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο  και προσθέτουμε το γάλα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κακάο και το κονιάκ.

Σπάμε τα μπισκότα στα 4.

Βάζουμε σε φορμάκι που έχουμε ντύσει με μεμβράνη.

Το βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες.

DSC_0733 DSC_0735 DSC_0736

 

Τα μακαρόνια

Ένα πακέτο χοντρά μακαρόνια με τρύπα Νούμερο 2 ή 3 (500 γραμμάρια)
2 κουταλιές αλάτι και ένα κουτάλι αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο για το νερό.
Μία κουταλιά κοφτή φρέσκο βούτυρο
1. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε το αλάτι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
2. Μόλις βράσει ρίχνουμε το λάδι, τα μακαρόνια oλόκληρα και ανακατεύουμε αρκετές φορές.
3. Βράζουμε 5 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία.
4. Βάζουμε λίγο κρύο νερό στην κατσαρόλα και τα αδειάζουμε στο τρυπητό.
5. Ξεπλένουμε με κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά.
6. Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια. Ανακατεύουμε μερικές φορές.

Ο κιμάς

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα (400 γραμ.)
2 κούπες νερό (½ λίτρο)
1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και καλά ζουλιγμένα να φύγει το ζουμί τους
1 κουταλιά ντοματοπελτέ που έχουμε ανακατέψει με 3-4 κουταλιές νερό
Μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μία πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

1. Ετοιμάζουμε τις ντομάτες για σάλτσα στον τρίφτη σύμφωνα με τη βασική οδηγία.
2. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο.
3. Χαμηλώνουμε την φωτιά βάζουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να χάσει το κόκκινο χρώμα του.
4. Ρίχνουμε το κρασί και μετά από 2-3 λεπτά το ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μη σκληρύνει το κρέας, για 10 περίπου λεπτά μέχρι να φύγει όλο το ζουμί.
5. Ρίχνουμε το ζωμό από τις ντομάτες ή τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το ντοματοπελτέ και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
6. Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μισό μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει άλλα 15 λεπτά.
7. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
8. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα για να δέσει η σάλτσα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Η μπεσαμέλ

4 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή 5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

1. Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να λιώσει ή να ζεσταθεί λίγο το λάδι.
2. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα.
3. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί.
4. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το αλεύρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
5. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε λίγο δίπλα και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια.
6. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε πάντα με γρήγορες κινήσεις.
7. Σιγά-σιγά το μείγμα αρχίσει να ενώνεται και να γίνεται λείο.
8. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και κατεβάζουμε όταν έχει πήξει όσο θέλουμε.
Όσο περισσότερο αφήνουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε, τόσο πιο πολύ πήζει η μπεσαμέλ. Εάν πήξει και σβολιάσει, τραβάμε από τη φωτιά ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να γίνει πάλι λεία. Πετυχαίνουμε πάντοτε τη μπεσαμέλ, όταν δουλεύουμε όλα τα υλικά σε ίδια μέτρια θερμοκρασία και με γρήγορες κινήσεις.

Η σύνθεση

1. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.
2. Στρώνουμε τον κιμά και από πάνω ρίχνουμε μισή κούπα τυρί ή περισσότερη ποσότητα τριμμένου τυριού αν θέλουμε.
3. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
4. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ καλύπτοντας την επιφάνεια και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.
5. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Αφήνουμε για μισή ώρα το λιγότερο εκτός φούρνου να “ξεκουραστεί” όπως έλεγε η γιαγιά μου και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Τι χρειαζόμαστε:
1 φλ. βιτάμ
5 αυγά
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. φουντούκια αλεσμένα
1 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο (για όλες τις χρήσεις)
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
250 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη

Γλάσο:
½ φλ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. κουβερτούρα

Κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και προσθέτουμε τις λιωμένες σοκολάτες.

Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 28 νούμερο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμους σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα, την κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το γλάσο.

Περιχύνουμε την σοκολατόπιτα με το γλάσο.

Σερβίρεται τέλεια με παγωτό βανίλια!! Κάτι σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος του ταψιού, αν είναι μικρότερο απο 28 πρέπει να το αφήσετε περισσότερο γιατί το μείγμα μας θα είναι πιο ψηλό οπότε θα χρειαστεί και πιο πολυ ψήσιμο.

Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα:

1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
φλούδα ενός λεμονιού
1 κουταλιά χυμός λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε ολα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
  • Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του
  • Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
  • Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα απο το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
  • Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα
  • Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
  • Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).
  • Αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
  • Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
  • Στρώνουμε την κρέμα.
  • Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
  • Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
  • Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανιακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
  • Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό μην το φοβάστε.
  • Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά.
  • Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
  • Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει απο τους ατμούς θα κόψει νερό).

Καταπληκτίκ και εύκολη.

Η ποσότητα είναι ακριβώς για ΄μια φόρμα κυκλική (αυτή με την τρύπα στη μέση).

Υλικά (για 8-10 φέτες)

250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου φουσκώσουν αρκετά. Λιώνουμε το βούτυρο στους 50 (ελέγχουμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Βγάζουμε το μείγμα από το μίξερ και, ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το βούτυρο και τέλος το χυμό πορτοκαλιού.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 20 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά περίπου.